Nieuws


Image

Broers Dennis en Jacco varen op koers


Bij NWH Jobs weten ze als geen ander gemotiveerd en betrouwbaar personeel te werven en uit te zenden. Broers Dennis en Jacco van Wieringen begonnen 15 jaar geleden vanuit de behoefte aan goede krachten met NWH Jobs in de agrarische sector en wisten het bedrijf succesvol te laten groeien. Een kijkje in de keuken van learners-by do’ers die nuchter en zonder vooroordelen in het (bedrijfs)leven staan.

Trots samen aan het roer

“We hadden zelf ruime ervaring in de agrarische sector, want we hadden een eigen kwekerij”, start Jacco het gesprek. “Daar maakten we ook al gebruik van flexibele arbeidskrachten, in de piekperiodes in de zomer. Dat viel op bij collega- kwekerijen, die vroegen of we niet meer mensen wisten die wilden komen werken. Toen ontstond het initiatief om een eigen uitzendbureau op te starten. We kwamen in contact met een Nederlandse man die in Polen woonde en daar een groot netwerk met goede mensen heeft. We zijn op stel en sprong naar Polen gereden en de rest is geschiedenis.”

Geen zee te hoog

“Dat we 100 man aan het werk zouden hebben, dat was in de startfase ons doel”, gaat Dennis verder. “En nu bieden we werk aan zo’n 500! Toen we begonnen, wisten we natuurlijk niet veel van de uitzendbranche, we hebben alles zelf ondervonden, uitgezocht en meegemaakt. We zijn begonnen met het uitzenden van agrarisch personeel en langzaamaan zijn daar verschillende andere branches bijgekomen, zoals productiewerk en logistiek. Onze uitzendkrachten zijn harde werkers en betrouwbaar. In het begin deed ik alles zelf, ik ontving de mensen zelf, begeleidde hen naar hun woning, hielp hen bij hun administratie…toen we groter werden ging dat natuurlijk niet meer.

Ons kantoor begon in een kleine ruimte op de kwekerij. Dit werd al snel te klein, waardoor we de kantine in beslag namen. Drie jaar later verhuisden we naar een bedrijfspand op het bedrijventerrein in Noordwijkerhout en in 2018 zijn we verhuisd naar ons huidige pand. Naast de bedrijfsruimte, groeide ook ons vaste personeelsbestand. Op een gegeven moment ging de groei zo hard dat ik óf een accountmanager moest aannemen, óf Jacco me moest komen versterken. Dat laatste werd het, gelukkig. We hebben een hele strakke rolverdeling, waarbij ik voor de administratieve kant van de zaak ben en Jacco voor de commerciële, heel globaal gezegd. We laten elkaar vrij in de keuzes die we maken en dat werkt. Als er een groot vraagstuk speelt, hebben we altijd wel een onafhankelijke partij in de buurt die ons advies kan geven. En daarnaast hebben we een heel goed lopend team dat inmiddels heel goed zonder ons het bedrijf draaiende kan houden. Daar zijn we enorm trots op en geeft een prettig gevoel.”

De beste stuurlui staan aan wal

Dennis: “De uitzendbranche waar wij inzitten, komt eigenlijk nooit positief in het nieuws, we staan altijd 1-0 achter. De excessen komen in beeld, als uitbuiting en slechte betalingen, dat zijn headlines die verkopen. Daar zijn we wel eens gefrustreerd over, hoor. Want het is zo ontzettend jammer, er gebeurt juist zo veel goeds in de branche, de ‘nieuwswaardige’ items betreffen misschien 5% van alles. Wij durven met de hand op ons hart te zeggen dat we echt goed zijn voor onze mensen, daar stáán we voor, voor die kwaliteit. En daar worden we overigens ook ontzettend vaak op gecontroleerd, we voldoen aan de alle facetten van de strenge wet -en regelgeving in onze branche. Precies op de dag dat we 15 jaar bestonden, 1 juni jongstleden, kregen we bericht dat we toegelaten waren tot de ABU, de brancheorganisatie van professionele intermediairs op de arbeidsmarkt. Hun regels volgden we natuurlijk al heel lang, maar deze officiële toelating is toch een erkenning. Op alle gebieden in onze onderneming krijgen we behoorlijk zware controles waar we altijd hoge cijfers scoren. Dat vinden we belangrijk, om ook die kwaliteit hoog te houden. De regeldruk is meteen ook het lastigste in ons werk, om eerlijk te zijn. Beleid wordt altijd gemaakt op dingen die niet goed gaan, nooit op dingen die lekker lopen. Maar goed, het is wat het is. Het belangrijkste vinden we altijd dat onze klanten, zowel opdrachtgevers als medewerkers, tevreden zijn. Daar heb je tenslotte een lange relatie mee, dat is waar het om draait.”

Een beetje als thuis

“Wij willen dat onze uitzendkrachten zich thuis voelen, want als de basis goed is, gaan de mensen met plezier naar hun werk en kunnen opdrachtgevers rekenen op gemotiveerde mensen. Daarom zorgen wij ervoor dat ze gebruik kunnen maken van alle voorzieningen, gaan mee naar een dokter of tandarts en zorgen dat iedereen een goede fiets, e-bike of auto en natuurlijk werkkleding krijgt. In de woningen zorgen we voor super goede Wi-Fi, want er moet met thuis gevideobeld kunnen worden en series worden gestreamd. En we communiceren alles via een app. We zijn heel blij met onze uitzendkrachten, want het zijn harde werkers en hele fijne mensen! Als jij mooie schoenen online besteldt en die morgen in huis hebt, realiseer je je vaak niet door wiens handen die zijn gegaan. Of als je je zakje voorverpakte sla bij de supermarkt in je karretje legt. Precies, dat zijn ónze mensen. Ze komen voornamelijk uit Polen en Slowakije. Als deze mensen hier niet zouden werken, krijg je Schiphol in het kwadraat, kan ik je verzekeren. Over die groepen zijn veel vooroordelen, ik zal hen niet benoemen, maar iedereen heeft ze. Maar ken je de verhalen van de mensen zelf? Ontmoet je ze in je dorp, op het schoolplein? Wij kennen de verhalen wel. Wij spreken hen elke dag en zien hoe hard ze werken, hoe lang hun dagen zijn. We hebben aan den lijve ervaren hoe ze voor elkaar door het vuur gaan. En we weten dat ze dat doen, omdat ze hun kinderen bijvoorbeeld een betere toekomst gunnen. En hoezeer ze hun kinderen missen, wanneer ze hen maar eens in het halfjaar kunnen zien. En deze kant kennen veel mensen niet…. Voor een prettige verstandhouding met de omgeving stellen we ons als uitzendbureau altijd netjes voor en kunnen ze contact met ons opnemen, mocht er iets zijn. Dat persoonlijke contact schept wederzijds begrip. Het liefst zouden we iedereen eens willen uitnodigen en meenemen in hoe het er bij ons en de uitzendkrachten aan toegaat en de vooroordelen wegnemen. En ook belangrijk om te melden als reminder: als er Nederlandse mensen zouden zijn die het werk wat wij aanbieden zouden willen doen, bieden we hen uiteraard dezelfde voorwaarden.”

Het gaat altijd over werk

“Onze gesprekken gaan eigenlijk altijd over het werk, ook privé”, zegt Dennis. “Maar dat vinden we niet erg, er komen vaak hele werkbare oplossingen uit voort. In het begin van de coronapandemie, bijvoorbeeld, toen we bij onze moeder een bakkie gingen doen, hadden we het over het testen. De uitzendkrachten moesten steeds als ze in ons land aankwamen worden getest, en dat betaalden wij. Dat liep met de aantallen die wij hadden behoorlijk in de papieren en daarbij, als je een medewerker die net uit het vliegtuig stapt in een vaag schuurtje een test moet laten doen, dat voelde niet goed. Dus besloten we zelf een teststraat op te zetten, in samenwerking met een collega van mijn vrouw die in de zorg werkt. Dat hebben we een half jaar gedaan, en daar hebben we ook heel veel andere bedrijven mee kunnen helpen. Dat zijn toch mooie dingen?”

Twee kapiteins op een schip

“Luister, we zijn broers, dus er is ook wel eens wat”, lacht Jacco. “Maar we komen er altijd uit. Naast het feit dat we elkaar dagelijks op kantoor zien, gebeurt dat soms ook in een andere setting. Bijvoorbeeld met klanten of leveranciers, tijdens een voetbalwedstrijd van Ajax of een baantje lopen op Tespelduyn. Als we een balletje slaan is het gewoon relaxter kletsen dan aan een vergadertafel en hebben we, op een andere manier dan op kantoor, vaak hele goede gesprekken.”

Met liefde de maatschappelijke rol

Jacco gaat verder: “Wat we ook erg belangrijk vinden, is het vervullen van onze maatschappelijke rol. Je bent tenslotte onderdeel van de samenleving van de buurt waar je woont of werkt. Zo sponsoren we diverse sportverenigingen in de streek, maar ook de gehele jeugd van VVSB, dus alle elftallen van 6 tot 19 jaar, samen met onze accountant. Ook initiatieven als de Voedselbank, de carnavalsvereniging, de Oranjevereniging en het plaatselijke bridgetoernooi voorzien we van een bijdrage. Als dat helpt om iedereen een beetje te laten samenwerken en te laten genieten, vinden we dat leuk om te doen. Onlangs zijn we voor ons 15-jarige jubileum met de uitzendkrachten naar Tulip Experience Amsterdam geweest. Op 25 juni hebben we onze vaste medewerkers en hun aanhang een dag en een nacht meegenomen en in november nodigen we al onze relaties uit voor een feestavond. We doen graag iets voor een ander en het leven moet je vieren, vinden wij.”

“Hoe de toekomst er uit ziet weten we natuurlijk niet helemaal”, besluit Jacco. “Er zijn nu bijvoorbeeld grote uitdagingen in het huisvesten van onze mensen, door het tekort op de woningmarkt. Maar we hebben ook twee eigen wervingsbureaus in Polen, waardoor we nog dichter op de markt zitten. Wat we in ieder geval wél weten is dat we het altijd samen doen. Met onze medewerkers, uitzendkrachten, leveranciers, klanten én met het thuisfront. Daardoor zien we onze toekomst vol vertrouwen tegemoet en varen we in volle vaart vooruit!”

ALDONA KORCZAK, UITZENDKRACHT

“Ik heb een enorme passie voor bloemen en planten. Op de plek waar ik werk ben ik vanaf het stekje tot aan het eindproduct betrokken, dat is geweldig. Het is ontzettend leuk om een ‘zelfgekweekte’ lavendelplant aan de klant te kunnen leveren, en mijnwerk is iedere dag anders, gelukkig heel afwisselend. Nederland vind ik een heel fijn land, het is bijzonder om te zien hoe happy de mensen hier zijn. Hun vriendelijke ‘goedemorgen’ of ‘hallo’ maakt mij ook altijd blij. Met de support van NWH Jobs ben ik heel tevreden. Andere bedrijven beloven je gouden bergen en doen niks, hier doen ze wat ze zeggen. Heb je hulp nodig, krijg je hulp. Ik zou hen iedereen aanraden!”

JACK VAN GRIEKEN, COMMERCIEEL ACCOUNTMANAGER

“Mijn werk bestaat voor een groot deel uit het me verdiepen in de bedrijven waarmee we samenwerken. Kunnen, willen en mogen onze mensen bij hen werken, laat de cao dat toe? Wat wil de klant en hoe kunnen we dat faciliteren? Het is een enorm dynamische functie, geen dag is gelijk en ik heb ik de afgelopen jaren de meest uiteenlopende dingen meegemaakt. Jacco zegt wel eens gekscherend dat hij mijn rechterhand is, maar eigenlijk is dat gewoon de waarheid. Hij acquireert als de beste, en ik ben verantwoordelijk voor de papierwinkel eromheen, plat gezegd. Dat werkt prettig, ik heb het naar mijn zin. Ik woon op 600 meter lopen, dat is ook echt een luxe, zo weinig reistijd, en het bezoeken van klanten doe ik lekker buiten spitstijden. Maar het leukste is de omgang met mijn collega’s. We zijn een sterk team!”

JAN VAN DAM, VAN DAM FIETSEN, LEVERANCIER VAN DE FIETSEN

“Al sinds de start van NWH Jobs zijn wij de rijwielleverancier. We zijn met de organisatie meegegroeid, we begonnen met een paar tweedehandsfietsen en leveren nu zo’n 700 ‘normale’ fietsen en 250 elektrische fietsen. De meeste medewerkers werken binnen een straal van 15 kilometer van hun woning. Met de fiets kunnen ze hun eigen plan trekken en fietsen is natuurlijk hartstikke duurzaam. Er is wederzijds vertrouwen en respect. En wij weten hoe belangrijk het is dat we de fietsen snel leveren, dat ze sterk en hufterproof zijn en dat we in geval van ongelukjes of reparaties snel voor een vervangende fiets zorgen. Zeker met de elektrische fietsen zit de vaart er lekker in, dus er gaat ook nog wel eens iets mis. Wij helpen dan graag, de fietsen kunnen niet gemist worden, dat realiseren we ons maar al te goed!”

JOHN VAN BERKEL, KLANT

“Samen met mijn broer Sjaak ben ik eigenaar van J.M. van Berkel BV, een kwekerij van en handel in bloemen en bloembollen, in Nederland en Spanje. We hebben een sterk wisselend en seizoensafhankelijk werkaanbod. Daardoor kunnen we in Hillegom werk bieden aan veel krachten van NWH Jobs. Gelukkig, want ze leveren hele goede mensen, voornamelijk uit Oost-Europa. Respect heb ik voor die mensen, diep respect. Ga er maar aan staan, in een vreemd land in weer en wind zwaar werk doen…dat doet wat met een mens. Ik neem elke week zelf de urenbriefjes in, zodat ik iedereen even spreek. De privéverhalen die je dan van de medewerkers hoort zijn soms schrijnend. Maar ik kan ook vaak heel concreet een oplossing voor een probleem bieden. Voor mij zijn mijn mensen de motor van ons bedrijf, en dat waardeer ik enorm. Soms doen we iets extra’s, als een gebakje bij de koffie. Gewoon, als kleine blijk van waardering. Daar wordt toch iedereen blij van?”

Bron: Into Business Duin- en Bollenstreek – editie Samenwerking

Laatste nieuws