Interview met Dennis van Wieringen over de veranderingen in de uitzendbranche – Deel 1
De uitzendbranche is de afgelopen jaren flink veranderd. Dat heeft diverse oorzaken, zoals automatisering, wet- en regelgeving en vraag en aanbod. Uitzendbureau NWH Jobs bestaat sinds 2007 en heeft in haar vijftienjarig bestaan een hoop veranderingen meegemaakt. Mede-eigenaar Dennis van Wieringen blikt in het eerste deel van dit interview terug op de veranderingen binnen de branche en de verschillende werkzaamheden van de afgelopen vijftien jaar bij NWH Jobs.
Jullie zijn in 2007 gestart net NWH Jobs. Hoe zag de uitzendbranche er toen uit?
“In het begin was het allemaal heel anders. Ik kwam uit de kwekerswereld en begon, eerlijk gezegd een beetje onbezonnen, een uitzendbureau. Vanuit de kwekerij regelden wij, Jacco en ik, al diverse internationale medewerkers en die leenden wij uit aan bevriende of nabijgelegen bedrijven. Toen we zagen dat de vraag naar deze internationale medewerkers bleef komen, ontstond het idee om een uitzendbureau op te zetten. In het begin deed ik alle werkzaamheden voor het uitzendbureau en Jacco voor onze kwekerij. Ik stelde contracten op, regelde huizen, richtte deze in, bezocht klanten, deed de administratie en draaide zeven dagen in de week bereikbaarheidsdiensten. Een Poolse jongen uit onze kwekerij hielp met het uitzetten van online advertenties en deed zelfs tijdens het oogsten telefonische interviews met kandidaten. Na ruim één jaar kwam de eerste medewerker in het bedrijf. Vanaf dat moment zijn we jaarlijks met één of meerdere medewerkers uitgebreid en groeiden we snel. In 2015 heeft Jacco voor 50% werkzaamheden binnen NWH Jobs opgepakt en werkte hij ook nog in onze kwekerij. Vanaf 2017 is Jacco volledig overgestapt naar NWH Jobs en als mede-eigenaar verantwoordelijk voor relatiebeheer en accountmanagement. Gedurende de jaren is niet alleen ons bedrijf veranderd, maar ook de branche en dan voornamelijk op het gebied van wet- en regelgeving.”
Wat waren jullie werkzaamheden in die tijd? Zijn die anders dan wat jullie vandaag de dag doen?
“De materie is hetzelfde gebleven, maar de werkzaamheden zijn flink veranderd. Zo bracht ik in het begin zelf iedereen naar het werk, had ik de planning in mijn hoofd zitten en kreeg de werkgever de uitzendbevestiging op papier. Nu zijn mijn werkzaamheden door de groei en uitbreiding aan personeel natuurlijk veranderd, maar er is ook meer geautomatiseerd. Eind 2011 kwam er een lokale programmabouwer op ons pad. Aangezien we hard groeiden en ik me afvroeg of ik alles kon blijven onthouden, heb ik gevraagd om een handig en gebruiksvriendelijk programma op te zetten. Dat lukte en de eerste automatiseringsstappen werden daarmee gezet. Tot eind 2018 hebben we dit programma in eigen beheer doorontwikkeld, daarna zijn we overgestapt naar een programma waar vergelijkbare partijen ook mee werken. Daarnaast zijn we in 2015 in samenwerking met een stagiaire verder gaan automatiseren. Vandaag de dag is bij ons vrijwel alles – inschrijven, contracten, ID-bewijzen scannen, urenbriefjes, huurcontracten, facturen en meer – geautomatiseerd.”
Is er in vijftien jaar veel veranderd op het gebied van wet- en regelgeving in de uitzendbranche?
“In de uitzendbranche veranderen er jaarlijks zaken, maar in 2015 kwamen er grote veranderingen. Toen werd de inlenersbeloning vanaf de eerste werkdag gehanteerd. Op dat moment moesten we van één loon naar wel 20 cao’s met verschillende lonen. Ook zorgde de WAB, per 1 januari 2020, ervoor dat er strengere regels kwamen voor oproepovereenkomsten waardoor wij moesten schakelen, want we bieden nou eenmaal flexibele werknemers aan. We moesten de contracten aanpassen en werken nu met contracten met vaste uren per week. Dus ja; er is veel veranderd op het gebied van wet- en regelgeving en dat zal ook blijven veranderen.”
Wat vind je daarvan?
“Enerzijds vind ik het terecht dat de wet- en regelgeving scherp is want er zijn nog veel misstanden in de branche. Anderzijds schiet het soms ver door. Wij moeten continu blijven schakelen op de regels. Dat maakt het niet altijd makkelijk. Het is lastig als je net de werkzaamheden hebt ingericht op een bepaalde regel en het vervolgens wéér anders moet. Maar ik denk dat we als uitzendbranche grote stappen maken en het belangrijk is dat we het juiste (blijven) doen. Als daar regels voor nodig zijn, is het niet anders.”
Hoe is het werven van uitzendkrachten in de jaren veranderd?
“We begonnen met onze Poolse collega uit de kwekerij die voor ons advertenties uitzette en telefonische interviews afnam. Maar daaruit kregen we ook veel uitzendkrachten die niet geschikt waren. Via via kwamen we in contact met een Nederlander in Polen die personeel voor ons kon regelen. Ik ben diezelfde dag nog in de auto gestapt naar Polen en hij werd onze eerste partner en is dat vandaag de dag nog steeds. We zijn toen ook met andere partners gaan samenwerken: wervingsbureaus uit Polen en Slowakije. Ook hebben we twee eigen bureaus in Polen opgezet. Zij werven, maken reclame, zijn het eerste contact en zorgen ervoor dat uitzendkrachten de stap naar Nederland kunnen maken. Op het gebied van recruitment is er denk ik veel veranderd omdat momenteel een hoop online gaat. Denk hierbij aan het aanbieden van vacatures op Google en social media. Daar maken de bureaus slim gebruik van. Al moeten we zeggen dat mond-tot-mondreclame ook nog steeds goed werkt. Uitzendkrachten die bij ons komen, uiten hun tevredenheid snel aan familie, vrienden en kennissen in Polen of Slowakije waardoor zij ook de stap naar ons toe zetten.”
Benieuwd naar meer? Lees binnenkort verder in deel 2.
Houd onze website en social media in de gaten voor het vervolg. Heb je een vraag of ben je benieuwd naar meer informatie? Neem gerust contact op met Dennis via dennis@nwhjobs.nl.